Våra klasser

Pranayama

Inom yogan pratas det ofta om pranayama. Pranayama är de andningsövningar och tekniker som utförs. Här berättar vi varför dessa är så viktiga, och effektiva!
Män mediterar

Pranayama är sanskrit och betyder andningsövningar. De är en viktig del i yoga och förekommer på nästan alla yogapass. När vår andning blir snabb eller hackig påverkar det vårt medvetande och hur vi mår. Att lära sig andningsövningar och låta de få en naturlig plats i vardagen, även om det bara är fem minuter, gör att vi får lättare att behålla lugnet när livet ger oss utmaningarna. Både i det lilla i vardagen till större händelser. Det är det som kallas att ta yogan utanför mattan – och in i vardagen.

Enligt yogan kan man genom att styra andningen upprätta balans mellan kroppens och psykets funktioner. Det finns andningsövningar för olika behov och tillfällen. Att börja eller avsluta dagen med andningsövningar kan ge dig energi och göra dig piggare, på eftermiddagen kan det få dig att stressa ner och på kvällen få dig att varva ner och göra det lättare att somna

Effekter av olika andningsövningar är många och de kan bland annat:

  • Minska stress och främja avslappning.
  • Öka koncentrationen.
  • Förankra oss i nuet.
  • Balansera höger och vänster hjärnhalva.
  • Aktivera det parasympatiska nervsystemet som ger lugn och ro.
  • Öka syreintaget i kroppen vilket berikar blodet och syrehalten i hjärnan.
  • Massera magen, levern, mjälten, hjärtat och bukspottkörteln.
  • Förbättra matsmältningen.

Källa: Yogobe.com

Om klassen

Typ av klass:

Nivå på klassen:

Boka klass:

Upptäck våra yogaklasser

Ashtanga Vinyasa Yoga

Är en dynamisk yogaform och beskrivs ofta som en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Det som är typiskt med ashtangayoga är att man utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde, så kallad vinyasa.

Yogalärare hjälper en kvinnlig elev

Vinyasa Yoga

Betyder ”andningssynkroniserad rörelse". I vinyasayoga samordnas andning och rörelser i ett dynamisk flöde mellan olika positioner. Klasserna har olika intensitet och upplägg, vissa innehåller mer meditation, vissa mer kraftfulla positioner och vissa har ett mer spirituellt fokus. Vinyasayoga är egentligen mer ett sätt att yoga än en specifik stil.

Hatha Yoga

Ordet Hatha är sanskrit, där ”Ha” betyder sol och ”Tha” betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två. Hathayogans mjuka, fysiska yogapositioner (asanas) hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer som exempelvis ashtanga vinyasa.

Är du ny hos oss och vill prova på yoga eller vill du sprida styrka, energi och balans vidare till någon annan?