Nyheter

Om vad andra ska tycka om mig …

Om vad andra ska tycka om mig….

Jag fick möjligheten att vara med på Norrköping Lounge – en ny pod av Norrköpings Kommun och Liu Campus Norrköping. Maria Hultberg intervjuade mig och jag blev inspirerad att skriva några rader så här när jag sticker ut lite från mängden och hörs i det offentliga rummet. Inte ska väl jag…vad ska andra tycka…vad har jag att säga som någon är intresserad av att lyssna på….kommer någon att ens lyssna….är tankar som kommer. Behöver jag tro på mina tankar? Och svaret är: nej

Jag ser många som mår dåligt och inte minst nu då ensamheten som kommer genom pandemin skapar tid för eftertanke som man kanske inte vill eller ens orkar ta emot. När tystnaden kommer så kommer det som man kanske lyckats undvika under lång tid. Så kanske mina ord kan vara en tröst, en vägledning eller inspiration.

Jag var starkt beroende av att vara omtyckt och det skapade till slut en mycket obehaglig känsla att mitt välmående låg i andras händer. Många jagar likes och följare för att man behöver det som bekräftelser. Jagar jag likes? – Ja det kanske jag gör. Men allra helst skulle jag egentligen vilja ”sitta under min korkek och lukta på blommorna”. Men jag går utanför min kompfortzon genom att kliva ut i det offentliga rummet för jag vet att utmaningar får mig att växa. Att utsätta mig för andras kategorisering, bedömning och kanske fördömande av mig. Och anledningen att jag gör detta trots att mitt inre säger mig att ”alla har redan sagt allt” – är att jag vill nå ut med mitt budskap om att ta sig tiden och modet att sätta igång mot sin egen framtid redan idag. Vi har inte tid att vänta för livet är för kort.

Kanske du kan känna igen dig i mig på något sätt och har en längtan om att må bättre.

Kanske kan jag ge dig inspiration att börja idag med att vara din egen bästa vän.

Att ta sig modet och göra jobbet – det är värd ALL möda i världen – jag vet!

I den här stressade världen som skapar mycket oro, ångest och kanske t.o.m depressioner har vi alla möjligheter att springa ifrån oss själva. Ett överdimensionerat sällskapsliv eller träning utöver det som kanske är hälsosamt kan lätt hålla oss upptagna. Nu finns inte den möjligheten på samma sätt längre och har inte funnits på länge och det verkar dröja innan vi kan leva som vanligt – vad nu det nya normala blir.

Jag levde länge i en ”bubbla” av hur jag trodde det skulle vara och hur det måste vara. Min självkänsla och kärleken till mig själv ropade länge efter mig som i ett tomt rum utan svar. Medan däremot mitt självförtroende växte med åren genom det jag utbildade mig till och den jag blev yrkesmässigt men min självkänsla låg liksom kvar där det var från det jag var ett barn.

Sakta rörde jag mig mot dagen då allt inom mig rasade i samband med en skilsmässa – jag hamnade känslomässigt i botten. Jag levde två liv – ett yttre så kallat ”lyckat liv” och ett inre liv i kaos. Det är ganska många år sedan nu. Jag sökte professionell hjälp och började att meditera. Jag fick en CD av min psykoterapeut – tack Eva-Karin för det du hjälpte mig med – och började min riktiga resa mot att hela mig själv. Det tog tid, vilja, kraft och mod. Det är ingen quickfix – sorry det kan jag inte säga hur gärna jag än velat göra det.

Eländet och lidandet har en otrolig dragningskraft på ofantligt många olika sätt – likt en drog. Våra livsmönster kan sitta djupt – det gjorde de på mig.

Jag läste hyllmeter av självhjälpslitteratur och gick på kurser i allt möjligt från svetthyddor till att gråta, skrika och dansa på retreat både utomlands och hemma. Jag satt fast i ”självhjälpsträsket” ett tag. Visst hjälpte det en del men ingen annan kan fixa mig – det är bara jag som kan tag i mig själv. Det räcker inte läsa en självhjälpsbok till. Det krävs ett jobb att varje dag försöka göra mer och mer ”rätt”. För jag visste precis vad man skulle göra för att må bra men jag gjorde det inte i praktiken. Ibland tror jag att vi konstrar till det och gör allt mer komplicerat än vad det behöver vara. Jag kom fram till att jag ville må bra och att jag ville ha lugn och ro i mitt liv. Och sedan satte jag på mig ”arbetsbyxorna” och började jobba mot det.

Tankar – Vi har 70 till 80 tusen tankar varje dygn. Var försiktig med vad du fyller din hjärna och ditt hjärta med sa någon till mig. Jag fyllde mina med tankar om andra, vad jag trodde andra tyckte om mig, vilka saker jag sagt och gjort (fel) och dömde och fördömde mig själv och andra. Mitt liv var fullt av krav och förväntningar på både mig själv och andra. Därmed och som ett brev på posten – besvikelse. Jag fyllde fritiden med diverse filmer och böcker. Jag är så fascinerad över hur underhållningsindustrin kan fortsätta att producera alla dessa vålds-, kriminal- och skräckfilmer/böcker/spel och sedan kallar vi det underhållning som vi myser till på fredagskvällar. När vi läser om våld i tidningarna kallar vi det nyheter och blir förskräckta. Det är underligt tycker jag. Jag slutade titta på och läsa påhittat våld för ganska många år sedan och läser numera bara utvalda sk nyheter. För våldet ger ”föda” till ”smärtkroppen” och det är bättre att fylla hjärtat och hjärnan med intressanta tankar och idéer som inte är fyllda med våld. Läs gärna ”En ny jord” av Eckhart Tolle. Den boken blev ett riktigt uppvaknande för mig. Likaså Byron Katie med sin meditation ”The Work”. Själens dunkla natt med Johannes av korset för att nämna några riktigt bra böcker som fick mig på rätt spår.

Men jag är inte klar eller färdig än för jag är ju bara en människa…jag gör fel ibland såklart – både mot andra och mig själv – men vad jag har slutat med är att döma mig själv när jag gjort fel. Jag gör om och gör bättre och om jag behöver ber jag om förlåtelse genuint (om jag gjort något mot någon annan) eller så förlåter jag mig själv (om jag gjort något dumt som inte drabbat någon annan). Jag känner mig hel och helad idag och jag tar hand om mig. Mitt ego är min vän och talar väl till mig och har slutat att döma och fördöma mig själv och andra. När jag blir förvirrad och orolig är jag det korta stunder. Jag hämtar hem mig till mig ganska snart. Man måste liksom bli ”Kvinna” eller ”Herre” över sina tankar. ”#Inchargeofmyself”.

Det går inte att sluta tänka men det går att välja vilka tankar jag ”tror på” och vilka tankar jag helt enkelt bara kan bortse från.

Jag har hittat en process eller ett livsmönster som gör att jag klarar stress, utmaningar, konflikter och kriser på ett helt annat sätt än vad jag gjort tidigare i mitt liv.

Det är så enkelt att tro att ”alla andra har det så bra” men man har ingen aning om vilka ”slagfält” som andra befinner sig i. Jag säger inte att alla mår dåligt – självklart finns det de som har haft en fin barndom som lämnat kärleksfulla spår men vi andra som inte hade det får jobba lite extra men det ÄR mödan värt! Se vad som är rätt för dig, sök professionell hjälp (det gjorde jag) – vänner är bra men lägg inte din börda i deras knä när det finns proffs – i alla fall inte för ofta.

Livet är idag ….vänta inte att fortsätta din inre resa mot harmoni och kärlek till dig själv och andra … vänta inte…inte ens i advent.

Min förhoppning är att jag kan inspirera dig som känner igen dig i mig och mitt liv till att ta första steget och fortsätta trots att livet känns som en enda fruktansvärd motvind. Vinden vänder efter lite möda och det gör den lite pö om pö och snart kan du ha medvind i ditt liv istället.

Jag önskar dig välgång på din väg, på din resa och i ditt liv!

Kram från hjärtat

Eva

Här är länken till poden Norrköping Lounge om du vill lyssna – https://open.spotify.com/episode/4qMYEdAOXWNrNarmEn3GB0

Upptäck våra yogaklasser

Ashtanga Vinyasa Yoga

Är en dynamisk yogaform och beskrivs ofta som en av de mest fysiskt krävande yogaformerna. Det som är typiskt med ashtangayoga är att man utför ett visst antal positioner i en bestämd ordning, där andningen synkroniseras med rörelserna i ett flöde, så kallad vinyasa.

Yogalärare hjälper en kvinnlig elev

Vinyasa Yoga

Betyder ”andningssynkroniserad rörelse". I vinyasayoga samordnas andning och rörelser i ett dynamisk flöde mellan olika positioner. Klasserna har olika intensitet och upplägg, vissa innehåller mer meditation, vissa mer kraftfulla positioner och vissa har ett mer spirituellt fokus. Vinyasayoga är egentligen mer ett sätt att yoga än en specifik stil.

Hatha Yoga

Ordet Hatha är sanskrit, där ”Ha” betyder sol och ”Tha” betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två. Hathayogans mjuka, fysiska yogapositioner (asanas) hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer som exempelvis ashtanga vinyasa.

Är du ny hos oss och vill prova på yoga eller vill du sprida styrka, energi och balans vidare till någon annan?