Frågor och svar

Vilka yogastilar har ni? Vad ska jag ha på mig?

Vill du börja med yoga och har frågor? Här har vi samlat vanliga frågor och svar, både om yoga i allmänhet och kopplat till Yoga Group.

Kvinnor på yogaklass

Frågor och svar

Ja, det kan du! Du får ett kvitto med alla uppgifter som behövs för din arbetsgivare. Yoga Group är ansluten till ActiWay, epassi, Benify och Wellnet. Är vi inte anslutna till just din friskvårdsportal – hör av dig till oss så ansluter vi oss. I det fall din arbetsgivare är ansluten till någon av följande friskvårdsportalerna hänvisar vi till respektive hemsida:

Om du är helt ny hos oss:

  1. Skapa ett konto genom att klicka på ”Logga in” på hemsidan alt i vår app.
  2. Om du ändå inte kan logga in – maila oss hej@yogagroup.se

Ta på dig mjuka, bekväma träningskläder och vi utövar yoga barfota

Yogamatta och annan utrustning lånar du av oss, det ingår i normala fall. Nu under rådande omständigheter ber vi dig att ta med egen matta och utrustning. 

Lägg ut din matta på ett ställe där du ser och hör läraren – lägg dig/sätt dig på mattan tiden fram till klassen börjar. Inne i yogasalen är vi tysta med hänsyn för din egen och andras förberedelse inför klassen

Låt gärna två timmar passera efter en tung måltid innan du börjar din yogaklass – kan vara lite obekvämt att utöva yoga med magen full med mat och dryck.

Tänk på din egen kropp: Kom ihåg att yoga kan vara lite obekvämt men aldrig smärtsamt.

Till de fysiska klasserna räknas Hatha, Vinyasa och Ashtanga. Hatha är en bra nybörjarklass på grundläggande nivå. Generellt är Vinyasa och Ashtanga mer flödande och krävande men är du van att träna andra sporter kan du självklart prova även Vinyasa och Ashtanga.

Till våra fysiska meditativa klasser räknas Terapeutisk yoga, Yin yoga, MediYoga och Restorative Yoga. Enklare fysiska övningar i ett meditativt tempo. För att gå på våra fysiskt meditativa yogaklasser kan du vara helt ny i yoga.

Våra meditationer är Yoga Nidra, Ana Pana, Pranayama, Kirtan Kriya m fl – prova gärna. Passar alla. För att gå på våra meditationer kan du vara helt ny i yoga.

OBS! Det är viktigt att du utför yoga utifrån dina egna förutsättningar och känner in din kropp. Fråga oss gärna om du har något du undrar över. Vi hjälper dig gärna!

Det finn många olika grupper av yogapositioner. Stående, sittande och liggande. Framåtfällningar, bakåtböjningar, höftöppnare, balanser, rotationer och inversioner (hjärnan under hjärtat dvs upp-och-nedvända positioner ex hunden)

Rotchakrat – stående positioner
Könschakrat – höftöppnare
Solar Plexus – rotationer
Hjärtchakra – bakåtböjningar
Halschakra – inversioner (upp och ned)
Tredje ögat – meditationer
Kronchakrat – huvudstående, meditationer

Vi välkomnar företagsgrupper/kundevent och anpassar yogan o/e meditationen helt efter era förutsättningar och önskemål. Med tillgång till vårt interna team och externa nätverk av samarbetspartners kan vi erbjuda yoga på arbetsplatsen, föreläsningar och kurser i stresshantering, arbetsmiljö och ledarskap. Varje företag är unikt och vi kan komplettera företagets friskvård – och arbetsmiljöarbete när interna resurserna inte räcker till. Vi ordnar med frukost och lunch efter önskemål. Maila eva@yogagroup.se för info och priser.

Vi kommer även gärna ut till din arbetsplats och informerar om yoga och ger ett smakprov på yoga på en fika/lunch – kostnadsfritt.

Vi har olika nivåer på våra yogaklasser

Som nybörjare är det alltid bra att börja på grundläggande nivå. Du lär dig serier, begrepp och positioner i grundläggande nivån för att kunna följa tempo och enklare förstå instruktionerna på de mer avancerade klasserna.

Grundläggande nivå (1) består av en serie av enklare positioner och har ett lugnt tempo med ingående instruktioner. Grundläggande nivå är alltid bra att börja med även om man är vältränad.

Grund/mellannivå (1-2) består av en serie med enklare positioner samt några mellansvåra positioner. Här erbjuds alltid en enklare variant på de positioner som anses som lite svårare. Även nybörjaren kan delta på den här klassen men viktigt är att man lyssnar på sin egen kropp och att inte går för djupt i de olika positionerna om man är ovan. Vila när du behöver och lägg dig i barnet eller på rygg på mattan!

Mellannivå (2) består av en serie med enklare positioner som inkluderar några mer avancerade positioner. Medelhögt tempo och inte fullt lika ingående instruktioner som i grundläggande nivå. Du bör vara van att träna yoga alt annan fysisk träning för att ha behållning av klassen. Vila när du behöver och lägg dig i barnet eller på rygg på mattan!

Avancerad nivå (3) består av en serie med enklare positioner som inkluderar några mer avancerade positioner. Tempot högre och färre instruktioner. Man förväntas kunna vissa serier, begrepp och positioner. Du bör vara van att träna yoga för att ha behållning av klassen. Vila när du behöver och lägg dig i barnet eller på rygg på mattan!

Vissa klasser undervisas på engelska (ibland även svensktalande lärare – vissa har fått sin utbildning på engelska utomlands och är mest bekväma med att undervisa på engelska) men de är lätta att följa. Oftast står det i appen om klassen undervisas på engelska.

För att du ska känna dig mer säker på att undvika smitta så har vi gjort följande åtgärder:

  1. Vi har en yta om 10 kvm per person på våra klasser. Vi kan inte ta emot drop-in utan alla ska boka en plats via appen eller hemsidan.
  2. Alla tar med egen matta – vi lånar inte ut matta under perioden fram till dess att alla restriktioner är borta.
  3. Vi lånar inte ut filtar och annan utrustning till varje klass – ta med om du vill vara säker på att ha rätt utrustning.
  4. Vi ber dig att du stannar hemma om du har några förkylnings- eller influensasymptom.
  5. Att vår dusch är avstängd och får inte användas.

Dessutom städar vi lokalerna extra noga och det finns desinfektionsmedel på våra toaletter. 

Vi hoppas att du känner att vi gör vad vi kan och att du vill komma och yoga med oss.

Har du frågor är du alltid välkommen att ringa oss 0707-35 69 70.

Varmt välkommen till Yoga Group

Eva Vestlie Kastensson

Eva Vestlie Kastensson – Ägare/VD Yoga Group Norrköping

Några ord om livet med yoga

Livet kan innebära både stress och påfrestningar och som kan påverka oss på olika sätt. Det kan bli ett hopplöst väntande att tro att lugn och ro kommer av sig själv. Enda sättet att få lugn och ro är att hitta lugnet mitt i ”stormen” menar Eva. För det går inte att kontrollera livet hur mycket vi än tror och försöker att påverka det som pågår och de som finns runt omkring oss. En hopplös kamp.

”Det är många som tror att jag implicit ska vara en balanserad människa hela tiden; ”du jobbar ju med yoga”. Yogabranschen som jag jobbar i är som vilken annan bransch som helst. Jag ser egentligen inte så stor skillnad mot bank- och finansbranschen, som jag jobbat i större delen av mitt liv, och yogabranschen. Inom yogabranschen finns många plattityder som ”good vibes only” etc – inget kan vara mer fel. Vi är en palett av olika människor sökande efter ”a peace of mind” på olika sätt – som så många andra.”

Vad hon funnit i yogan är metoderna som hjälper henne att stanna upp och vara i nuet. Det är där hon finner ”a peace of mind” – allt stannar upp och hela hennes väsen får vila en stund – hon får fullständig återhämtning och blir full av energi igen. Unika verktyg som hon inte har hittat någon annanstans.

”Bortom allt finns en stillhet där jag kan höra mitt hjärta slå – det känns som magi. Livet händer oss hela tiden och med det kommer känslor av olika slag. Och att tillåta känslorna komma utan motstånd ger också ”a peace of mind”. Yogan har verktygen och genom träning kan vårt sinne finna inre stillhet och balans. Att man kunde börja yoga vid +50 och få en sådan kännbar effekt både fysiskt och mentalt som jag har fått är verkligen en positiv överraskning. Det finns inget som är så beroendeframkallande som den balans som jag får genom yogan. Dessutom få känna mig stark och smidig är ett privilegium.” Eva grundade yogaträningscentret i Norrköping, numera Yoga Group, i mars 2017.

Eva Vestlie Kastensson

Yoga med fokus på mångsidig träning

Yogan ger oss utrymme att tänka efter, känna efter och reflektera. Med yoga får du verktygen att styra ditt som du verkligen vill ha det på alla plan.

Styrka

I yoga bygger vi den fysiska och den mentala styrkan. För att vara fysiskt stark behöver man även vara smidig och mjuk i kroppen.

Energi

Genom den fysiska yogan och andningen får vi ökad cirkulation och därmed ökad energi. Och att vara i medvetenhet och i nuet skapar också energi.

Balans

Våra kroppar är gjorda för aktivitet och vila och balans mellan dem båda. Genom aktivitet och vila finner vi mer balans i livet.